Într-un interviu acordat publicației Financial Times, președintele Băncii Centrale Europene Jean Claude Trichet avertizează că aceasta este cea mai gravă criză de la al doilea război mondial și că ea afectează mai ales economiile avansate.
Financial Times: Ce se poate face pentru a soluționa criza din zona euro și a nu o lăsa să se extindă?
Jean-Claude Trichet: Trebuie să fim lucizi, să recunoaștem că situația este acută, că este o legătură între criza privind riscul datoriilor suverane și sectorul bancar și că trebuie să acționăm atât la nivel global, cât și european. În astfel de situații a fi cu un pas înainte este esențial. Europenii au o responsabilitate deosebită pentru că ei se află în epicentrul acestor tensiuni, care sunt de natură globală.
FT:Ce ar trebui să facă liderii europeni pentru a reda credibilitatea datoriilor suverane sau obligațiunilor guvernelor?
JCT: Guvernele europene trebuie să fie foarte clare în privința capacității lor individuale și colective, să-și onoreze semnăturile. Este exact ceea ce au spus liderii europeni în comunicatul lor din 21 iulie 2011 (ultimul summit european): "Toate ţările din zona euro îşi reafirmă în mod solemn hotărârea lor finală de a-şi onora în totalitate propria semnătură suverană individuală, precum şi toate angajamentele privind condiţiile fiscale şi reformele structurale. Şefii din zona euro, de stat sau de guvern sprijină pe deplin această hotărâre, deoarece credibilitatea tuturor semnăturilor lor suverane reprezintă un element decisiv în păstrarea stabilității financiare din întreaga zonă euro". Această declaraţie este, în opinia mea, extrem de importantă.
FT:Care sunt riscurile în discuțiile privind Grecia?
JCT: Banca Centrală Europeană are o poziție foarte clară aici. Guvernele ar trebui să evite un eveniment de credit (default sau default selectiv) și ar trebui să evite o