- Corespondență din New York -
Prima știre despre mișcarea Occupy Wall Street am primit-o chiar la cursuri, de la profesoara de Teorii culturale – discutam despre sensul libertății într-o lume globalizată și ea a adus exemplul tinerilor arestați în Zuccotti Park, pentru a ne demonstra că nu e deloc simplu să vorbești astăzi despre libertate și „libertăți”. Într-adevăr, ce înseamnă de fapt „libertate”, cînd tocmai Statele Unite, care declară războaie în numele apărării libertății, arestează demonstranți pentru o vină numită „nesupunere civilă”?
Cînd scriu aceste rînduri, mișcarea Occupy Wall Street a intrat în cea de a treia săptămînă a ei, iar sîmbătă, 1 octombrie, au fost arestați mai mult de 700 de participanți aflați în marș pe Brooklyn Bridge (sursa informației - New Yok Times). Totuși, demonstranții se organizează din ce în ce mai bine: coordonează donațiile de mîncare pentru cei ce rămîn constant în Zuccotti Park (organizatorii susțin că în timpul zilei se află aici în medie 500 de persoane, iar peste noapte rămîn circa jumătate, în timp ce la momentele speciale participă aproximativ 2000); centralizează doleanțele destul de diverse ale demonstranților și editează chiar un ziar pe care îl distribuie gratuit – The Occupied Wall Street Journal.
DE ACELASI AUTOR Cum am ajuns cu toţii "subiecţi financiari" La Mama: urmaşii lui Andrei Şerban "Ibsen ştie să urască şi îl admir pentru asta" Teatrul ca o problemă personalăContrar teoriilor ce susțin că manifestanții nu știu ce vor, cîteva lucruri par destul de clare. În primul rînd, manifestația a fost bine pusă la punct de către organizatori, cîteva organizații de tip grassroots, care au lucrat pentru ca ea să aibă loc și continuă să lucreze pentru a se asigura de impactul acțiunii lor. Chemarea inițială a fost făcută încă din iulie de Adbusters, care se recomandă drept „o rețea globală d