Pe măsură ce criza din zona euro se intensifică, creşte şi tonul vocilor care cer ca băncile să deţină mai mult capital pentru a se proteja în faţa riscurilor. Efortul de recapitalizare, care în Europa s-ar putea ridica la câteva sute de miliarde de euro, ar putea însă determina instituţiile de credit să recurgă la măsuri disperate, precum vânzarea de active, ceea ce ar sufoca activitatea de creditare şi afecta economia.
În cel mai recent set de propuneri din partea unor oficiali europeni privind băncile, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a recomandat includerea tuturor băncilor sistemice într-un plan "coordonat" de recapitalizare obligatorie a sectorului. Operaţiunea, caracterizată ca "urgentă" de către Barroso, priveşte principalele bănci transfrontaliere europene precum BNP Paribas şi Deutsche Bank, scrie Le Monde.
Preşedintele CE a propus printre altele fixarea cu titlu provizoriu a unei raţii a capitalului propriu în total "mult mai mare", fără a da mai multe detalii. Recapitalizarea băncilor ar trebui finanţată în primul rând de sectorul privat, autorităţile naţionale intervenind doar dacă va fi necesar, consideră Barroso. El a recomandat suspendarea bonusurilor şi a dividendelor în timpul procesului de recapitalizare.
Cât de mare să fie recapitalizarea?
Normele internaţionale Basel III prevăd ca din 2013 rata capitalului de rang 1 (Tier 1) să ajungă la 7% până în 2019. O sursă europeană a afirmat că Bruxellesul are în vedere ajungerea la o rată de 9% până în 2012. Există, de asemenea, zvonuri că Autoritatea Bancară Europeană vrea să impună un raport de minimum 10%.
Fondul Monetar Internaţional estimează că 40 de bănci europene au nevoie de capital suplimentar de 100-200 de miliarde de euro. Banca americană Morgan Stanley a calculat, la rândul ei, că efortul de recapitalizare pentru 12 bănci europene s-ar ridica la