Firma de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, parte a grupului austriac Raiffeisen, arată într-un raport că acţiunile SIF-urilor au potenţial de creştere de circa 100% şi că vânzarea către Erste a participaţiilor deţinute la BCR ar trebui să contribuie pozitiv la evoluţia preţului acţiunilor.
Analiştii Raiffeisen susţin că SIF-urile câştigă mai mult din vânzarea acţiunilor BCR către Erste decât ar fi câştigat din listarea BCR pe bursa de la Bucureşti (BVB).
"Tranzacţia cu Erste Group evaluează BCR la 1,7 mld. euro, având în vedere preţul acţiunilor băncii austriece din 10 octombrie şi implică un multiplu P/BV (multiplu de activ net, respectiv capitalizare raportată la capitalurile proprii - n. red.) de 1,0 la 2011. Pe baza unei regresii între multiplii P/BV şi rentabilitatea capitalului (ROE) în cazul unui eşantion de bănci din regiune, BCR ar fi fost evaluată, în eventualitatea listării la bursă, la un multiplu P/BV de circa 0,65. Aceasta sugerează că Erste Group plăteşte de fapt o primă de circa 40%", explică Alexandru Combei, analistul Raiffeisen care a realizat raportul pe SIF-uri.
Austriecii de la Erste au anunţat în urmă cu o lună că au încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri pentru preluarea participaţiilor deţinute de acestea la BCR. Potrivit acordului, fiecare SIF ar urma să primească circa 25 mil. euro cash şi 1% din Erste pentru 6% din BCR. SIF Moldova (SIF2) e singura care nu a semnat acordul, dar acţionarii i-au dat mână liberă Consiliului de Administraţie să negocieze cu Erste dacă listarea BCR la bursă nu este posibilă. Orice şansă privind venirea BCR pe bursă a dispărut când acţionarii SIF Oltenia au votat împotriva listării şi pentru tranzacţia cu Erste.
Totuşi, mulţi dintre acţionarii SIF-urilor au criticat termenii tranzacţiei, iar acţiunile SIF-urilor au scăzut puternic în ultima lună, la fel ca şi titlurile