Duminică are loc al doilea şi ultimul tur al alegerilor primare socialiste din Franţa, cele în urma cărora va fi desemnat candidatul sau candidata care va purta culorile partidului la prezidenţialele de anul viitor. La primul tur din 9 octombrie s-au prezentat la urne 2,6 milioane de alegători. Un record, estimează analiştii, care subliniază că este pentru prima dată că un astfel de scrutin este organizat de un partid francez la scară naţională.
Vasile Damian:
Pentru finala din această duminică s-au calificat François Hollande, fost prim secretar al mişcării, şi Martine Aubry, actuala patroană a socialiştilor. Tonul între cei doi colegi de partid s-a cam aprins în ajunul finalei de duminică.
Aubry sau Hollande, asta-i dilema alegătorului de stânga. Nimic nu e jucat, cu toate că al doilea conduce în sondaje în faţa primei secretare a partidului. Ultimul duel televizat de miercuri nu a aranjat lucrurile, ba dimpotrivă: a arătat că cei doi sunt, politic, destul de apropiaţi. Cum remarcă editorialistul de la Libération, diferenţa se joacă mai degrabă la nuanţe, la calendarul primelor reforme, decât la obiective sau drumul de urmat.
În acest context, tonul s-a aprins. Martine Aubry l-a acuzat pe François Hollande că este "reprezentantul sistemului mediatic şi al sondajelor" după ce-l făcuse cu două zile mai devreme simbolul "stângii slabe, moi". Atacuri în toată regula deci, cărora Hollande - dat favorit de sondaje şi sprijinit de patru candidaţi eliminaţi după primul tur - a contraatacat, estimând că "autoritatea nu înseamnă să fii agresiv, ci să reuşeşti să dai naştere unei speranţe".
Cum spuneam, cei doi au programe convergente, deci lupta se dă între personalitatea fiecăruia. O victorie netă a unuia dintre cei doi ar avea meritul de a clarifica lucrurile. Din păcate, probabil că victoria va fi una la limită, chiar dacă pe hârtie Hol