Cercetătorii de la Oregon State University spun că au descoperit cauzele super erupţiilor vulcanice ce au loc o dată la 100.000 de ani, scrie Daily Mail.
Se pare că exploziile vulcanice violente sunt cauzate de temperaturile foarte ridicate şi forma compartimentului subteran în care se află lava. Patrcia Gregg, care a condus studiul despre forma craterului, explică cum de-a lungul a zecilor de mii de ani s-a format o presiune colosală în aceste camere subterane.
Din cauza presiunii, la suprafaţa craterului se formează fisuri, iar de-a lungul mileniilor, aceste crăpături se adâncesc şi ajung până la peretele interior al craterului, provocând super exploziile. Cercetătorii spun că acest tip de super explozie este declanşată de fisurile din scorţa de deasupra craterului în care se află magma. Până acum s-a crezut că super erupţiile vulcanice sunt cauzate numai de presiunea colosată din aceste compartimente subterane, însă, conform acestui studiu, exploziile sunt cauzate şi de un factor extern - fisurile.
Vulcanului care se află sub Parcul Yellowstone
Craterele în care se află magma pot avea şi un volum de 15.000 de kilometri cubi, iar peretele format din roci se încălzeşte la temperaturi foarte ridicate şi devine maleabil. Aceasta duce la expansiunea camerei subterane, lava putând rămâne acolo şi pentru zeci de mii de ani, motiv pentru care super erupţiile vulcanice sunt foarte rare.
Lanţul munţilor Anzi din Argentina
O super erupţie vulcanică poate schimba clima planetei şi ar putea readuce era glaciară. Spre exemplu, erupţia de acum două milioane de ani a vulcanului care se află sub Parcul Yellowstone a fost de două mii de ori mai puternică decât erupţia din 1980 a muntelui St. Helens din Washington.
Cercetătorii de la Oregon State University spun că au descoperit cauzele super erupţiilor vulcanice ce au loc o