Profesioniştii mişcării pun tot mai mult accent pe contribuţia minţii la sănătatea corpului. Cum centrul de comandă al multor meserii din secolul XXI s-a mutat la birou, în faţa calculatorului, corpurile noastre încep să scârţâie, iar lipsa mişcării se simte.
Din acest motiv, la care se adaugă influenţa negativă a alimentaţiei dezechilibrate, exerciţiile fizice au ajuns în zilele noastre cel mai recomandat şi utilizat medicament. Patronii sălilor de fitness, de aerobic sau care predau altfel de exerciţii profită din plin de această tendinţă şi reinventează mişcarea. Numărul celor care le calcă pragul a crescut simţitor în ultimii ani. Este, dacă vreţi, o a doua şcoală pentru adulţi, aceea de la mijlocul vieţii, când se lucrează mai mult pentru trup, cu majora contribuţie a minţii.
Această simbioză minte‑organism, exersată şi îmbunătăţită ani la rând, s-a transformat într-o veritabilă filosofie a modului de a trăi şi de a te comporta în societate. Iar dezbaterea de astăzi urmăreşte să puncteze câteva dintre avantajele pe care le au două tipuri de exerciţii: aerobic şi pilates.
„O partidă de tenis de câmp sau de baschet face minuni"
Aerobicul, aşa cum ne-o spune şi denumirea, foloseşte oxigenul ca indicator al performanţei fizice şi al rezistenţei sistemului cardio-respirator. În cazul exerciţiilor de acest fel, explică antrenorul personal Daniel Cristian Munteanu, organismul este supus unui efort constant. „Sunt multe feluri de aerobic, dar în general toate au la bază aceeaşi filosofie. Inventatorii acestui tip de exerciţiu au observat că indivizii cu un trup îngrijit sau cu masă musculară dezvoltată, unii dintre ei chiar sportivi, întâmpinau greutăţi atunci când făceau efort prelungit. Atunci s-a născut ideea unui antrenament moderat ca intensitate, dar de durată."
Date fiind beneficiile aerobicului, am putea spune că acesta are o impo