În numărul de joi al Ziarului Financiar, într-un grupaj de opinii, sunt redate punctele de vedere ale unor "analişti şi oameni de business, care se declară surprinşi de afirmaţiile oficialilor BNR că reducerea dobânzii de politică monetară nu ar duce la relansarea consumului".
Iar citat este subsemnatul: "Adrian Vasilescu, perceput pe piaţă ca o voce a guvernatorului BNR Mugur Isărescu al cărui consilier este, a susţinut într-un articol publicat în Ziarul Financiar că nu există absolut nicio legătură între revenirea consumului şi reducerea dobânzii-cheie la lei."
Dacă aş fi susţinut ceea ce mi se reproşează - "că nu există absolut nicio legătură între revenirea consumului şi reducerea dobânzii-cheie" - atunci reproşul ar fi îndreptăţit. Pentru că, în general, dobânda de politică monetară influenţează costul creditării şi, mai departe, cererea de consum. Dar nu am susţinut aşa ceva.
Eu m-am referit la un caz special. În speţă, am menţionat negru pe alb că, exclusiv în această perioadă şi nu în general, "politica de creditare n-are o legătură directă cu dobânda de politică monetară". Am scris: "nu are o legătură directă", nu că n-ar avea "absolut nicio legătură".
Pentru că o legătură există chiar şi în această ultimă parte a anului 2011. Ea este exprimată fără echivoc în recentul comunicat al Consiliului de Administraţie al BNR: "Prin asigurarea stabilităţii preţurilor concomitent cu menţinerea stabilităţii financiare se creează condiţiile reducerii durabile a costului creditului în lei, proces pe care BNR îl încurajează".
În ecuaţie mai este însă şi un alt factor cu efect imediat: marja de câştig a băncilor. Fiindcă nu BNR dă credite, ci băncile comerciale.
Adrian Vasilescu este consilier al guvernatorului BNR
În numărul de joi al Ziarului Financiar, într-un grupaj de opinii, sunt redate punctele de vedere ale