Pentru tot mai multe persoane, orele petrecute la serviciu au devenit mai lungi şi mai obositoare. Dacă până acum eram aproape singurii responsabili de acest mod de viaţă, incapabili să ne planificăm mai bine activităţile de peste zi, mai nou, şi evenimentele de pe piaţa de muncă favorizează programul prelungit.
Ameninţarea unei eventuale concedieri pe fondul crizei economice are ca urmări stresul, nesiguranţa, frustrarea şi creşterea numărului de ore petrecute la serviciu. Toate acestea aruncă o umbră asupra vieţii personale.
Citeşte şi:
Comunicarea bună dă trăinicie relaţiei voastre
În aceste condiţii, fie îţi schimbi locul de muncă, fie, dacă nu vrei sau nu poţi face acest lucru, găseşti modalităţi prin care să recapeţi controlul asupra propriei vieţi. Iată câteva trucuri în acest sens.
Nu intra în panică!
Anxietatea pe care o iei cu tine acasă la sfârşitul programului se transmite şi celor dragi. Este normal să discuţi cu ei despre unele probleme de serviciu, să le ceri părerea şi sfatul. Uneori, o privire din afară pune toate nemulţumirile într-o perspectivă nouă şi îţi oferă chiar soluţii.
Totuşi, ai grijă să nu exagerezi şi să nu-i sufoci cu aceste probleme. Mai mult, dacă vor simţi că nu te înţeleg sau că nu au cum să te ajute, văicăreala ta continuă le va face rău. Încercaţi să schimbaţi subiectul, cu siguranţă aveţi şi alte lucruri pe care să vi le spuneţi.
Între planificare şi spontaneitate
Ţi se întâmplă să renunţi la planurile pe care ţi le-ai făcut doar pentru că a intervenit ceva la serviciu? Nu eşti singurul. În loc să te plângi de nenorocul tău, foloseşte prima ocazie în care ai mai mult timp pentru tine ca să faci ceva spontan, pe care ţi-l doreşti de mult sau pe care ţi-l propune cineva. De exemplu, mergi la un film, la o expoziţie sau la dans.
De asemenea, decât să aştepţi concediul pentru