Tinerii „de orice vârstă“ mai au timp până la 30 decembrie să se înscrie la a V-a ediţie a concursului de epigrame şi poezie „Romeo şi Julieta la Mizil“, organizat de Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu“.
Concursul, care a crescut de la doar 30 de participanţi în primul an la peste 300 anul trecut, a devenit atât de cunoscut încât organizatorii plănuiesc să-i înscrie numele la OSIM. Concurenţii aplică inclusiv din diaspora, iar mulţi dintre ei sunt deja scriitori consacraţi, cu mai multe opere publicate.
Ideea unui concurs care să scuture praful de pe viaţa culturală a orăşelului de provincie i-a venit lui Laurenţiu Bădicioiu, profesor de limba română, într-o vară, pe caniculă. „Eram la un Bac, era cald şi am vrut să fac ceva deosebit. «Romeo şi Julieta la Mizil» suna bine.“ De altfel, autorul piesei de teatru care dă numele concursului – George Ranetti, contemporan cu I.C. Caragiale – s-a născut la Mizil.
Concursul este deschis tuturor, indiferent de vârstă, însă, spune Bădicioiu, tinerii au început să predomine. „Sunt atraşi de faptul că pot să intre în joc cu cei mari şi să-i învingă. De pildă, în 2008, câştigători au fost un decan şi o elevă de 17 ani.“
Concursul are două secţiuni: poezie şi epigrame, iar aplicanţii trebuie să trimită maximum patru poezii sau patru epigrame. Singura condiţie impusă de organizatori e ca una dintre epigrame să aibă ca temă oraşul Mizil.
Iniţial, concursul avea şi o secţiune pentru calambururi, la care organizatorii au renunţat. „Unii eprigramişti nu sunt de acord că există specia asta, spun că e doar un joc de cuvinte, iar noi nu vrem să dăm naştere la polemici“, explică Bădicioiu.
Înscrierea la concurs este gratuită. Anul acesta organizatorii oferă trei premii, în valoare totală de 4.000 de lei. Concurenţii primesc în plus diplome şi antologii, iar la final îşi pot vedea notele acordate de fiecare