În sfârşit, dinspre Consiliul Superior al Magistraturii a ţâşnit o idee care contrazice sentimentul că această instituţie nu are decât rolul de a acoperi şi de a cocoloşi corupţia şi incompetenţa ce dăinuiesc în justiţie.
Însuşi preşedintele acestui for, dl Horatius Dumbravă, a venit cu ideea ca cei care sunt dovediţi că săvârşesc acte de corupţie să nu mai beneficieze de pensia (suplimentară) de magistrat!
Până acum, lucrurile sunt destul de simple: când cineva se simte cu musca pe căciulă, sau se declanşează o cercetare a faptelor sale, se pensionează cu cea mai mare viteză! După care îşi consumă în linişte şi pace nu puţinele zeci de milioane pe care statul (şi magistraţii înşişi) le acordă.
În recentul scandal de la Înalta Curte, una dintre judecătoarele cercetate şi-a manifestat cu promptitudine intenţia, lucru pe care-l va face, probabil, şi şefa Secţiei Contencios, doamna Bârsan, cea care a constatat, brusc, că nu se mai potriveşte cu mediul (citat aproximativ). Adică mediul nu se mai potriveşte cu dânsa!
Cineva ar putea să replice că nu este în ordine să se suspende un drept legal – pensia de magistrat. Acesta este însă, un privilegiu, pe care oamenii cu robă l-au obţinut în virtutea principiului cinstei şi integrităţii – care sunt calităţile fundamentale ale celor care lucrează în breaslă. Este şi motivul pentru care electricienii - de pildă - nu beneficiază pe lângă pensia obişnuită, şi de una de electrician. Sau cântăreţii de operă, nu-şi adaugă o pensie de voce!
Ideea dlui Dumbravă merită toată atenţia şi va avea darul să constituie un imbold suplimentar pentru un comportament corect şi demn, într-o profesie în care absenţa acestor calităţi afectează grav însuşi fundamental societăţii: încrederea în lege şi legalitate. Mi-e teamă însă că, în chiar CSM, iniţiativa nu va avea prea mulţi suporteri, din motive lesne de înţeles. Ş