O nouă formă de reorganizare a sistemului energetic a fost aprobată ieri de Guvern, după ce în ultimii trei ani au existat trei planuri de restructurare al acestui domeniu strategic, iniţiate de trei miniştri, două dintre ele eşuând. Ultima idee este aceea de a forma două companii mari bazate exclusiv pe producţia de energie din cărbuni, deşi până acum principalul minus al sistemului era tocmai separarea producătorilor de energie în funcţie de resurse.
Astfel, Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri două hotărâri prin care s-a decis înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara şi a Complexului Energetic Oltenia.
Primul va cuprinde Electrocentralele Deva şi Paroşeni, în completarea celor două active urmând să vină patru mine viabile ale Companiei Naţionale a Huilei. Complexul Energetic Oltenia se va înfiinţa prin fuziunea următoarelor companii: Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova şi Complexul Energetic Rovinari. "În prezent, în România nu există companii de electricitate pe bază de huilă şi pe bază de lignit care să fie suficient de mari pentru a putea să participe în proiecte regionale şi internaţionale, în beneficiul pieţei din România. Rezultatele analizelor efectuate arată că două companii de această mărime vor permite dezvoltarea cu succes a acestor tipuri de proiecte", a declarat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Astfel, guvernul a decis formarea a două companii croite exclusiv pe segmentul cărbunilor, cea mai abundentă resursă de care dispune România.
La presiunea FMI
Acest nou plan de reorganizare a fost făcut sub presiunea FMI-ului, măsura fiind inclusă şi în ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august.
Conform documentului convenit cu FMI, noile companii energetice vor fi privat