* sunt drepturi salariale restante, câştigate în instanţă în mai multe procese * aceste sume trebuia date până în 2014, dar Guvernul a prelungit termenul până în 2016 * sindicatele au atacat noua ordonanţă de prelungire a termenului la Curtea Constituţională
La Brăila, fiecare dintre cei aproximativ 4.000 de salariaţi din sistemul educaţional are de primit 5,12 salarii, în urma aplicării Legii 221/2008 privind creşterea salariilor în învăţământ cu 50%, şi încă alte salarii, între 0,8 şi 2,4, corespunzător aplicării tranşelor de vechime profesorilor care au peste 30 de ani de muncă. Pentru că la Brăila corpul profesoral este destul de îmbătrânit, 60% dintre dascăli se încadrează în această categorie. Cei cu vechime între 30 şi 35 de ani mai primesc 0,8 salarii, cei cu vechime între 35 şi 40 de ani mai primesc 1,6 salarii, iar cei cu vechime peste 40 de ani au de primit 2,4 salarii. În total, pentru cele două hotărâri judecătoreşti, fiecare profesor are de primit între 5,2 şi 7,5 salarii, adică un total de peste 102 milioane de lei.
Pe rolul judecătoriilor se află şi alte dosare, prin care se solicită 25% în plus pentru concediul de anul trecut. Pe 17 octombrie urmează să se pronunţe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în această speţă şi fiecare profesor ar mai putea primi încă o jumătate de salariu.
Alte 500 de cadre didactice brăilene va trebui reîncadrate ca profesori pentru învăţământul preşcolar sau primar, iar asta înseamnă pentru persoanele respective creşteri semnificative ale salariului.
Se mai discută şi de acţionarea în judecată pentru obţinerea ajutorului de stat pentru cărţi în valoare de 100 de euro, pentru fiecare cadru didactic. "Ne-am bătut şi ne batem să putem găsi dreptatea pe calea justiţiei. Până acum suntem mulţumiţi de rezultate, dar, din nefericire, guvernanţii au hotărât să ne dea aceşti bani la cale