Guvernul italian a primit ieri la limită un nou vot de încredere în Parlament, în pofida temerilor legate de modul în care premierul Silvio Berlusconi gestionează situaţia economică a ţării şi în ciuda proceselor legate de afacerile şi viaţa sa privată.
Decizia a fost contestată de zeci de protestatari pe străzile Romei, ce au aruncat cu ouă şi vopsea în sediul Parlamentului. Ca să rămână în fruntea Guvernului, premierul, afectat în prezent de o serie de scandaluri sexuale şi de corupţie, avea nevoie de o majoritate simplă de 316 voturi dintr-un total de 630 (membrii partidului său, Poporul Libertăţii - PdL, împreună cu aliaţii din coaliţie, Liga Nordului, însumează doar 293). Executivul de la Roma a primit exact 316 voturi, asigurându-şi automat avizul favorabil al Parlamentului.
Alegeri anticipate în primăvară?
Dacă ar fi pierdut acest vot, Berlusconi ar fi fost obligat să demisioneze. Opoziţia ceruse demisia sa după respingerea, marţi, a unui pachet economic crucial ce viza aprobarea cheltuielilor statului de anul trecut. Proiectul fusese respins la diferenţă de doar un vot, ceea ce, potrivit opoziţiei, demonstrează că în realitate guvernul există doar pe hârtie şi nu mai are autoritate.
Chiar dacă şeful Guvernului a reuşit să supravieţuiască, analiştii politici se declară sceptici în legătură cu stabilitatea politică a Italiei şi se aşteaptă ca, cel mai târziu în primăvara lui 2012, să fie convocate alegeri anticipate. Berlusconi, în vârstă de 75 de ani, a anunţat că intenţionează să rămână în funcţie până la expirarea mandatului, în 2013.