Cancerul la san este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei, iar factorii de risc sunt numerosi, printre acestia aflandu-se varsta inaintata (riscul este mai ridicat dupa 50 de ani) si istoricul familial.
Insa probabilitatea de a face cancer mamar poate fi redusa prin adoptarea mai multor masuri. Intai, sunt foarte importante mentinerea unei greutati corporale normale si efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, iar apoi este esentiala grija pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata.
Potrivit Cheryl L. Rock, profesor de medicina preventiva si de familie in cadrul Universitatii din California, o femeie isi poate reduce riscul de cancer cu circa doua treimi daca are o alimentatie buna si isi tine greutatea sub control, relateaza Huffington Post. "Chiar si o femeie care poarta genele BRCA 1 si BRCA 2 - doua mutatii genetice ce reprezinta factori de risc - isi poate reduce acest risc", a adaugat aceasta.
Iar unele alimente sunt foarte indicate in aceasta privinta.
1. Prunele si piersicile
Mai multe cercetari au scos la iveala faptul ca prunele si piersicile au niveluri atat de ridicate de antioxidanti incat pot rivaliza cu afinele - considerate un superaliment. Ele contin doua tipuri de polifenoli (antioxidanti) care pot ajuta la uciderea celulelor canceroase, fara sa le afecteze pe cele sanatoase. Tratamentele traditionale anticancer adesea deterioreaza si celule sanatoase.
2. Nucile
Rezultatele unui experiment, publicate in revista "Nutritie si cancer", releva ca nucile pot incetini cresterea tumorilor de cancer mamar. In cadrul experimentului, soarecii dintr-un grup au fost hraniti cu o anumita cantitate de nuci zilnic, pe langa alte alimente, in timp ce soarecii dintr-un alt grup au primit hrana cu acelasi numar de calorii, dar care nu includea nuci. Dupa 34 d