Bolile ginecologice, cele respiratorii sau cardiovasculare pot fi tratate cu rezultate garantate şi de Ministerul Sănătăţii în zece staţiuni din România.
Afecţiuni reumatismale sau degenerative, respiratorii, ORL, cardiovasculare, dar şi boli cronice, neurologice, ginecologice, endocrine, metabolice sau dermatologice pot fi tratate în staţiunile balneare de la noi. Deocamdată, doar zece staţiuni din România din peste 100 sunt "garantate" de Ministerul Săntăţii.
Poate aduce 1-2% din PIB
Băile Olăneşti, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata şi Ocna Sibiului îndeplinesc, conform Ministerului Sănătăţii, condiţiile necesare pentru menţinerea şi ameliorarea sănătăţii, oferind în acelaşi timp un mediu ideal pentru odihnă şi relaxare.
Această acţiune de acreditare a staţiunilor este parte a unei strategii a ministerelor Turismului, Sanătăţii şi Educaţiei de promovare a turismului medical, care potrivit lui Emilian Imbri, consilier în Ministerul Turismului, poate aduce 1-2% din PIB. Un concept relativ nou la noi, dar o industrie profitabilă şi foarte bine dezvoltată în alte ţări, turismul medical are două paliere.
Există pe de o parte turismul balnear, ce cuprinde tot ceea ce ţine de prevenţie, întreţinere şi recuperare, şi pe de altă parte serviciile medicale propru-zise. Acestea din urmă sunt preferate de turiştii străini interesaţi să plătească mai puţin pentru anumite servicii.
Printre specializările la care România le poate face concurenţă străinilor se numără oftalmologia şi chirurgia plastică. "Mizăm 80% pe turismul balnear şi pe turismul de întreţinere şi antiaging", a declarat astăzi Emilian Imbri, prezent la Forumul Internaţional de Sănătate 2011.
Potrivit acestuia, România are în jur de 140 de staţiuni cu potenţial balnear, însă, pentru ca toate să intre în circuitul