Cele mai bune instituţii de învăţământ superior din Europa vin la târgul „World Education“. Sâmbătă şi duminică, la hotelul Hilton din Capitală, reprezentanţii a 52 de universităţi străine îşi prezintă ofertele de admitere în anul universitar 2012-2013.
Cu această ocazie, cele mai populare universităţi de stat din Marea Britanie anunţă, în premieră, noile taxe de şcolarizare. Dacă în 2010, aceste taxe nu depăşeau 3.290 de lire, în anul universitar 2012-2013 ele vor ajunge la un cost mediu de 7.500 de lire (8.575 de euro) şi un prag maxim de 9.000 de lire pe an.
Marea Britanie, în topul preferinţelor
În ciuda acestor majorări, organizatorii târgului nu se aşteaptă la o scădere semnificativă a numărului de tineri care vor alege Anglia, deoarece se păstrează mecanismul de acordare a împrumuturilor studenţeşti. Mai mult de jumătate din studenţii români (70%) au aplicat anul trecut pentru un astfel de credit, care are marele avantaj de a putea fi rambursat abia după angajare.
„Studenţii români nu sunt influenţaţi de taxele pe care trebuie să le plătească, întrucât nu am observat o creştere a interesului pentru destinaţiile gratuite, precum Danemarca, unde în prezent studiază 184 de tineri români", explică Svetlan Danev, de la Integral Group, coordonatorul proiectului.
Spre deosebire de Anglia, Ţara Galilor va menţine taxele de şcolarizare la 3.465 de lire (3.961 de euro), iar în Scoţia şcolarizarea este gratuită. A doua destinaţie preferată de români este Olanda. 900 de conaţionali învaţă în prezent acolo, cu 22% mai mulţi decât anul trecut. Deşi în Olanda taxele sunt mai mici (1.720 de euro), studenţii trebuie să plătească în avans şi abia după ce sunt înregistraţi pot aplica pentru un împrumut. Guvernul acordă credite cu o dobândă de 2% pe an, iar rambursarea începe la doi ani după absolvire.
În programul târgului sunt cuprinse şi ses