Printre cei care au contestat legalitatea ridicării autovehicolelor şi au obţinut câştig de cauză împotriva Poliţiei comunitare şi a firmei care prestează aceste servicii se numără avocaţi şi judecători.
În cei aproape doi ani de când în Bistriţa se ridică maşinile parcate neregulamentar mai bine de o mie de şoferi au plătit cei aproape 500 de lei pentru a-şi primi înapoi autovehiculul, potrivit statisticilor poliţiei locale Bistriţa. Mai puţin de o sută şi-au căutat în instanţă dreptatea, iar în jur de 15 au şi câştigat procesele. „Este greu de stabilit câte astfel de procese există, deoarece unii au dat în judecată numai Inspectoratul de Poliţie pentru anularea proceselor-verbale, alţii Poliţia comunitară sau Primăria, iar alţii firma prestatoare, SC Duncor. În unele situaţii a fost atacată hotărârea de consiliu care reglementează ridicarea maşinilor . În orice caz sunt câteva zeci, până în o sută de plângeri ", estimează Dana Ceuca, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Cert este însă că cincizeci şi unu de bistriţeni, persoane fizice şi juridice se judecă din 2010 şi până acum cu SC Duncor, firma care le-a ridicat maşina. Din acestea 26 de procese sunt încă pe rol , în 15 cauze păgubiţii au câştigat, iar 8 au pierdut procesul cu firma de ridicare maşinilor. Unii dintre bistriţenii care au atacat în instanţă au ceruit chiar interzicerea activităţii de ridicare a maşinilor: „A existat o asemenea plângere., însă nu a fost admisă, pentru că nu este de competenţa Judecătoriei o asemenea plângere ", spune judecătorul Cătălin Oprea, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Bistriţa.
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei printre câştigători
De altfel judecătorul Oprea este unul dintre bistriţenii care au reuşit să-şi câştige în instanţă taxa de ridicare a maşinii: „Am câştigat parţial pentru că am reuşit să demonstrez că eram în legalita