E greu să recreezi o casă ca a bunicii într-un apartament de bloc, dar o bucătărie cu „accente ţărăneşti“ e aproape la îndemâna oricui. Cine n-are bunici sau alte rude la ţară, să-şi cumpere. Sau, dacă se grăbeşte cu redecorarea casei în stil country, cum preţios numesc designerii una dintre tendinţele ultimului an, să dea o fugă la Muzeul Satului din Bucureşti. Nu există inspiraţie mai bună decât acolo!
Teoretic, dacă vrei să dai căminului un aer „ca la bunica acasă", nu ai cum să faci prea multe greşeli. Fie că optezi pentru accente care să contribuie cu o bilă albă la armonia şi la căldura căminului, fie că alegi piese de mobilier din lemn „învechit" (tratat special ca să arate ca laviţa de la ţară), important e să nu faci excese. Graniţa este foarte subţire, spun designerii, iar dacă uiţi să te opreşti la timp, riştă să-ţi transformi casa într-un muzeu de port popular. Care, în timp, te va agasa în loc să fie primitor şi relaxant.
Covorul, obligatoriu
Mobila încadrată în stilul rustic se pliază pe mai multe tipuri de decor şi pe diverse încăperi. Fie îţi amenajezi „ca la ţară" doar bucătăria - iar aici se vor încadra de minune oalele şi ulcelele pe care le găseşti la târgurile periodice organizate prin marile oraşe şi în staţiunile montane -, fie creezi un cadru de poveste neaoşă doar în living.
Oricum ar fi, covoarele de inspiraţie populară (mai cunoscute pe uliţe ca „lăicere" sau „velinţe") reprezintă una dintre piesele de rezistenţă. Iar dacă n-ai moştenit niciunul dintre covoarele lucrate manual, ţesute la război după modele transmise din mamă-n fiică, le găseşti de cumpărat. În magazinele muzeelor cu specific din toată ţara, dar şi în showroomurile de mobilier şi decoraţiuni.
Elementele rustice reprezintă una dintre variantele pentru care poţi opta dacă ai impresia că e prea multă monotonie în casa ta. Cu grijă şi cu atenţie, la