Preoţii Gheorghe Cotenescu şi Nicolae Mănescu, personalităţi marcante ale Muscelului din perioada interbelică, au fost comemoraţi la Galeria "Arta" din Câmpulung Muscel, în prezenţa urmaşilor şi a celor care i-au iubit pentru modelul de viaţă pusă în slujba Ortodoxiei.
Eveniment plin de emoţii şi amintiri, astăzi, la Galeria "Arta" din Câmpulung Muscel.
Preoţii Gheorghe Cotenescu şi Nicolae Mănescu, care au dus până la jertfă misiunea lor de a-i întări în credinţă pe musceleni în perioada comunistă, au fost comemoraţi în prezenţa urmaşilor lor, dar şi a celor pentru care au devenit, peste ani, icoane vii.
Manifestarea a făcut parte din ciclul de evenimente "Restituiri. Oameni şi locuri din Muscel" şi a marcat împlinirea a 125 de ani de la naşterea preotului Cotenescu, precum şi a 50 de ani de la moartea preotului Mănescu, cunoscuţi ca martiri ai închisorilor comuniste, pentru sprijinul acordat mişcărilor de rezistenţă conduse de colonelul Gheorghe Arsenescu şi fraţii Arnăuţoiu.
"Aveam 14 ani când a murit bunicul meu, preotul Cotenescu. În 1949-1950 a fost deţinut politic pentru sprijinul acordat mişcării de rezistenţă conduse de colonelul Arsenescu" a spus Radu Petrescu, nepot al preotului muscelean şi unul dintre organizatorii evenimentului.
La comemorare a fost prezentă şi Elena Ion Arnăuţoiu, care şi-a amintit cât de mult a însemnat pentru ea preotul Nicolae Mănescu.
"Venea des în casa noastră. Era un pastor desăvârşit şi un bun cetăţean. Când m-au dus pe mine la închisoare, m-am nimerit în aceeaşi dubă cu el şi mi-a zis să nu-mi pierd curajul şi speranţa", îşi aminteşte Elena Ion Arnăuţoiu, sora mai mare a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, de numele cărora se leagă existenţa între 1949 şi 1958 a Grupului de rezistenţă anticomunistă din comuna Nucşoara.
Cine a fost preotul Gheorghe Cotenescu (1886-196