În Antigua, turiştii vin pentru atmosfera de vacanţă din Caraibe. Capitala St. John atrage însă prin construcţiile sale, cumpărăturile ieftine şi căsuţele viu colorate. Zona Caraibelor este o combinaţie de munţi vulcanici acoperiţi de păduri luxuriante, de ape limpezi cu peştişori coloraţi şi de plaje pline de ispite estivale.
Cu toate astea, vacanţele de aici pot părea monotone. Oaspeţii sosiţi din toate colţurile lumii se bronzează pe nisipuri fine şi fierbinţi, înoată în ape turcoaz, caută umbra palmierilor cu alură regală şi se minunează la orice vietate tropicală.
În Antigua, de cum am coborât de pe nava noastră de croazieră Carnival în portul St. John, am şi intrat în atmosfera cu ritmuri specifice ale unei trupe de băieţi cu codiţe afro. Era un „deja-vu la deja-vu"! Aşa ne primiseră şi-n Jamaica, şi-n Bahamas, şi-n Barbados, şi-n St. Thomas.
Până să ne dezmeticim bine, am şi fost abordaţi direct de către George Bush. Un nene taximetrist respectabil, la vreo 55 de ani, cu chelia lucind în soarele puternic. Puţinele fire de păr grizonant rămas la spate sau pe lateralele capului şi le purta lungi şi încreţite. După cum aţi remarcat, unica legătură cu fostul preşedinte american era numele. Fără să mai piardă timpul, tizul lui George Bush ne-a abordat într-o engleză cu accent specific caraibean: „Ma, man, 10 dolari şi vă duc în cele mai interesante locuri". „OK, my friend, uimeşte-ne şi-ţi mai dau şi «tips» vreo doi", ne-am spus în gând, amuzaţi de pitorescul personaj.
Asalt asupra magazinelor
St. John, capitala insulei, este un orăşel în al cărui port acostează marile vase de croazieră. În fiecare dimineaţă, miile de pasageri coboară de pe luxoasele oraşe plutitoare ca să prindă un strop de candoare caraibeană direct la ea acasă. Cei mai mulţi plătesc între 30 şi 100 de dolari pentru excursiile opţionale care se fac pe insulă sau în l