Uniunea Europeană trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru ca "povestea Greciei" să ia sfârşit şi statul să rămână în zona euro, pentru că altfel există riscul ca acest scenariu să se repete în cazul altei ţări, a declarat, vineri, Etienne Davignon, preşedintele Grupului Bilderberg. "Atunci când ai o monedă comună trebuie să realizezi că este a tuturor. Povestea Greciei trebuie să ia sfârşit, dar cu Grecia în continuare în zona euro. Dacă reacţia nu este una puternică, de ce nu s-ar întâmpla acest lucru şi altor state", a afirmat Davignon, prezent la Bucureşti la conferinţa "Uniunea Europeană după criza datoriilor suverane".
El a adăugat că următorul pas după rezolvarea problemelor Greciei este găsirea de soluţii pentru consolidarea creşterii economice în UE.
"Modelul de integrare europeană este unic. Dacă nu va funcţiona, semnalul va fi foarte negativ pentru întreaga lume. Dacă nu vom reuşi, vom lua celorlalţi elementul de speranţă", a spus Davignon, referindu-se la procesul de globalizare.
În opinia lui Richard Haass, preşedintele Consiliului pentru Relaţii Externe, o organizaţie independentă influentă, problemele actuale nu sunt de ordin instituţional, ci ţin mai degrabă de zona politicului.
"Pentru mine, singura întrebare este dacă politicul se va mişca mai repede. Până acum a fost devansat de evoluţia economiei", a afirmat Haass.
El a adăugat că populismul promovat de politicieni nu surprinde pe nimeni, însă promovarea acestuia a avut ca efect scăderea nivelului de trai şi creşterea inechităţii sociale.
Întrebat despre regementarea instituţională, Haass s-a arătat îngrijorat că cel puţin în SUA există pericolul unei suprareglementări, care poate încetini creşterea economică în următorii 5-10 ani
"Nu vrei să repari ceva ce nu este stricat, şi chiar acesta este pericolul", a mai spus el.
Grupul Bilderberg este o struc