Din frageda copilarie ni se spune cat de bune sunt vitaminele pentru organismul nostru. Nu ni se spune, din pacate, ca vitamine nu inseamna doar medicamente sintetice.
Acesta este si motivul pentru care copiii mananca cu lehamite fructe si legume, in orice forme sau combinatii. Acelasi lucru este valabil si pentru adultii care dispun de mult mai putin timp pentru a pregati o salata sau a savura un fruct proaspat.
De aceea, lipsa prilejurilor in care am putea manca fructe si legume, surse naturale de vitamine, este compensata de aportul de vitamine sub forma de tablete sintetice. Consumul lor ascunde insa o serie de riscuri, scrie Zdrave
Daca stim cum sa combinam in mod corect vitaminele, fiind siguri de originea lor, nu ar trebui sa avem un motiv serios de ingrijorare. Multi oameni insa iau vitamine fara a acorda atentie posibilelor efecte adverse pe care acestea le pot avea asupra organismului.
Vitaminele se impart in doua mari categorii, dupa forma de prezentare: solubile si capsulate. In cazul unui exces de vitamine capsulate, de pilda, continutul acestora se acumuleaza in tesuturile grase, transformandu-le intr-un teren prielnic pentru diverse afectiuni. Vitaminele solubile in apa sunt eliminate mult mai usor prin urina si transpiratie.
Pe de alta parte, excesul de vitamine poate fi extrem de nociv pentru organism. Vitamina C, luata in exces, poate provoca probleme la rinichi. Abuzul de vitamina B3 creeaza probleme ficatului in timp ce excesul de B6 este nociv pentru sistemul nervos.
Dozele mari de vitamina E pot provoca stare de greata, oboseala si dureri de cap. Atunci cand este luata in combinatie cu alte medicamente, Vitamina E are un impact negativ asupra capacitatii de coagulare a sangelui.
Supradozele de Vitamina A pot provoca greata si varsaturi, iar la femeile insarcinate