Cu peste 4.000 de ani in urma, grecii si romanii foloseau gutuile pentru marirea potentei si a imunitatii. Consumul gutuilor aduce o serie de beneficii sanatatii, datorita continutului bogat in saruri de magneziu, de fier si de potasiu.
Gutuile sunt bogate in principii bioactive, cum ar fi taninul, pectinele, precum si in vitamine, A, B, C si PP.
Asocierea tanin-pectina are actiune favorabila asupra mucoasei digestive. Antioxidantii din compozitia gutuii ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si reduce riscul de cancer. Datorita concentratiei de potasiu, gutuia poate ajuta si la scaderea presiunii vasculare.
Fructul este foarte apreciat pentru calitatile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante si lista ar putea continua pentru ca specialistii atribuie acestui fruct o suta de proprietati.
Gutuile, cu forma lor ciudata, intre un mar si o para, sunt galben-aurii, de dimensiuni mari, puternic parfumate, astringente si dulci-amarui. Gutuile sunt ultimele fructe care se coc toamna, tarziu.
O gutuie, mancata dimineata, pe stomacul gol, iti intareste gingiile si-ti remineralizeaza dintii, te ajuta sa elimini toxinele din organism si sa scapi de oboseala. Datorita cantitatii mari de vitamina C din compozitie, sucul de gutui te protejeaza contra infectiilor de sezon, raceli si gripa, si totodata inhiba dezvoltarea de microelemente care declanseaza hepatita.
Un pahar de suc de gutuie, consumat zilnic, timp de o luna, ajuta ficatul in caz de hepatita. Sub forma de salata in combinatie cu mere, morcov si miere de albine, gutuile se recomanda dimineata, la micul dejun, in caz de probleme hepato-biliare. Sucul se recomanda ca tratament si in bolile pulmonare, dar si cand ne doare in gat, tusim sau ne curge nasul.
Gutuia are proprie