Gorilele, odată o specie pe cale de dispariţie, îşi revin spectaculos, în pădurile din Uganda, Rwanda şi Congo, scrie Al Jazeera. Între 2003 şi 2006, numărul lor a crescut cu 25%, în parcul Virunga Massif, în special datorită Programului Internaţional de Conservare a Gorilelor (IGCP). Organizaţia a avut un rol remarcabil în reducerea bolilor, a braconajului şi a altor conflicte între oameni şi animalele sălbatice.
Jurnalistul Nick Clark a realizat un documentar în Africa, în care prezintă rezultatele celor de la IGCP.
"Să fii atât de aproape de o gorilă este o experienţă destul de înjositoare. Ajungi să le simţi mirosul, unul înţepător de transpiraţie, cum ar mirosi şi oamenii, dacă nu s-ar fi spălat niciodată. Până la urmă, avem 98% din ADN în comun", spune Clark.
Jurnalistul spune că gorilele de aici nu sunt sută la sută sălbatice, fiind obişnuite cu prezenţa oamenilor. "Coabitarea dintre cele două specii reprezintă o afacere de milioane de dolari anual, benefică atât pentru om, cât şi pentru animal", scrie Al Jazeera.
Gorilele de munte reprezintă una dintre cele mai rare specii de mamifere de pe Pământ. În 1989, numărul lor ajunsese sub 600, din cauza braconajului şi a distrugerii habitatului, iar dispariţia părea inevitabilă.
Acum, însă, numărul lor a crescut la peste 800, graţie unui efort de conservare unic, notează sursa. "Parcul Virunga Massif, situat la graniţa dintre Congo, Rwanda şi Uganda, reprezintă ultimul refugiu al gorilei de munte", spune Clark.
Treptat, comunitatea locală a restrâns tot mai mult habitatul gorilelor, pentru cultivarea de cereale. Pentru că animalele se apropiau de zona locuită şi le stricau culturile, oamenii au început să le împuşte. Cei de la IGCP au rezolvat această problemă instituind o "zonă tampon" de 12 kilometri, pe care gorilele nu o depăşesc.
Astfel, comunitatea locală a î