70 de senatori şi deputaţi fac parte dintr-un grup ecumenic. La Micul dejun cu rugăciune vin cel mult 15. Din când în când, Providenţa îi răsplăteşte cu o excursie în străinătate. Sursa: FOTO: CODRIN PRISECARU
Ştiaţi că în Parlamentul României există un Grup Ecumenic de Rugăciune? Este format din cei mai pioşi dintre aleşii poporului, fără deosebire de rasă, sex, culoare politică sau religie. Evlavioşii sunt în număr de 70. "La reuniuni nu vin niciodată mai mult de cincisprezece", ne-a mărturisit chiar "arhiepiscopul" vremelnic al grupului, deputatul PSD Cristian Dumitrescu.
Din când în când, adepţii ecumenismului se întâlnesc. Atunci se numeşte că fac un "Mic dejun cu rugăciune". Ce-şi doresc parlamentarii Ce fac parlamentarii când se roagă? Ca şi oamenii de rând, îşi pun o dorinţă.
Ce îşi doresc parlamentarii?
De regulă, un pelerinaj. O deplasare de serviciu cu încărcătură spirituală, cu voie şi bani de la parlament. De această dată, preacucernicii poporului tânjesc să ajungă în capitala Europei. S-au scotocit prin buzunare, dar au ajuns la concluzia că e mai bine să apeleze la milostenia Domnului. Domnului generos de la Bruxelles: Parlamentul european.
Miercuri 12 octombrie 2011. Într-una din sălile de şedinţă ale Camerei Deputaţilor, la ora 9 trecute fix, s-au adunat câţiva parlamentari din Grupul de Rugăciune. Vreo unsprezece. Câteodată vin şi mai puţini. Pe ordinea de zi: Sfânta Parascheva, importantă sărbătoare a creştinismului. Un preot de la Patriarhie le povesteşte viaţa sfintei. Varianta prescurtată. Urmează discuţii libere. Dumitrescu prezintă o constatare personală: în ultimii 20 de ani vin tot mai mulţi pelerini la Iaşi, la Sfintele moaşte în comparaţie cu perioada comunistă, când pelerinajele erau considerate periculoase, pentru că se aduna multă lume.
"Pelerinajul este momentul în care oamenii intră în comuniune. (...) Pe