Designerul Eross Sandor vorbeşte despre obiceiul nostru de a ne construi locuinţe cu gândul la „ce va zice vecinul“ şi despre lipsa de modestie în amenajare.
„Adevărul": Cum sunt casele românilor? Vă plac, nu vă plac, prin ce dezamăgesc?
Eross Sandor: De obicei, românii nu-şi construiesc case pentru nevoile personale, ci ca să-şi impresioneze vecinii; obiectivul principal e ca imobilul să iasă în evidenţă. Pentru amenajările interioare, românii se inspiră de cele mai multe ori din reviste, din showroomuri, de pe internet şi din ce văd la prieteni, puţini sunt cei care caută un specialist. Spre deosebire de noi, străinii apelează mai des şi cu mai multă încredere la un arhitect, la un designer, de aceea şi procentul caselor de prost gust e mai mic la ei. Peste graniţe, oamenii îşi construiesc cămine cu mai multă modestie, pun accent pe funcţionalitate, iar casa chiar le reflectă propria identitate. La noi domină grandomania în majoritatea cazurilor, din păcate. Există şi locuinţe frumoase, cu bun-gust. Puţine însă.
Care sunt cele mai frecvente greşeli specific româneşti?
Cei mai mulţi dau greş în momentul în care încearcă să potrivească mai multe piese (sau mai multe abordări ale spaţiului) din diferite stiluri. Separat, piesele alese sunt frumoase, arată bine, dar puse la un loc, rezultatul e dezastruos. Românii vor case care sar în ochi, le plac nuanţele tari, dar uită că acestea trebuie să se plieze pe cameră.
Cât de greu e să fii designer într-o ţară cu astfel de „obiceiuri"?
Treaba mea este, până la urmă, să mulţumesc clientul, dar nu pot să-l las să-şi „comande" o casă care îl va nemulţumi la un moment dat. Eu evit culorile şi materialele la modă, care, după doi, trei ani, devin plictisitoare. De fiecare dată când mă implic într-un proiect, recomand o casă elegantă şi cel mai mult ţin la armonia culorilor. Iar pentru asta nu