Arhivele Naţionale păstrează scrisorile trimise de Ileana a României, penultima născută a Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, lui Miss Woodfield, bona englezoaică a principesei.
Principesa Ileana, al cincilea copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, s-a născut în 1909, la Bucureşti. „Pe când eram mică, am fost foarte necăjită o dată, când fratele meu Nicolae mi s-a lăudat că el se născuse sus, în munţi (la Sinaia, n.r.), în timp ce eu mă născusem într-o suburbie din Bucureşti!", mărturiseşte prinţesa în memoriile sale („Trăiesc din nou", Humanitas, Bucureşti, 1999). În acelaşi volum de memorii, principesa Ileana a României scrie că a fost foarte apropiată de mama ei, Regina Maria, a cărei influenţă a resimţit-o întreaga viaţă.
În 1925, mica principesă a urmat cursurile şcolii Heathfield (Anglia), fondată în 1899 de Eleanor Beatrice Wyatt. Această perioadă din biografia Ilenei de România poate fi cunoscută din scrisorile trimise de principesă lui Nini Woodfield, păstrate la Arhivele Naţionale. Prezentăm în continuare scrisorile trimise de principesa Ileana lui Nini Woodfield. Ileana (dreapta), alături de fratele mai mare Nicolae
Scrisoarea Ilenei prin care îşi anunţă sosirea în Anglia 50 Grosvenor Street, London, 31 mai 1925
Nini, dragă
Îţi spun numai câteva cuvinte din draga veche Anglie. Am ajuns cu bine, am călătorit bine şi am petrecut o zi frumoasă la Paris. Ioana arăta foarte drăguţ, s-a tuns şi îi stă foarte bine. Ne-am distrat de minune la Expoziţia de Artă Modernă. Nu l-am întâlnit pe bietul Radu Cuţarida (diplomat român, prieten al principesei Ileana, n.r.), care nu era la Paris. Serios afectat de o răceală, provenită de la plămâni, a plecat în Elveţia, unde pare să se însănătoşească.
Doamna Titulescu a fost foarte drăguţă şi m-a făcut să mă simt ca acasă. Este o gazdă model, în adevăratul sens al cuvântul