Uimitor nu este ca avem magistrati corupti. Nu am inventat noi fenomenul. Uimitor nu este ca avem parlamentari infratiti cu mafiotii. S-au mai vazut cazuri si in cele mai avansate democratii. Uimitoare, revoltatoare si, in cele din urma, dezarmante sunt reactiile la devoalarea acestor fenomene, reactii care fac blestematul nostru de specific romanesc.
Judecatoarea Gabriela Barsan, sefa sectiei contencios administrativ a Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, deci magistrat ajuns pe cea mai inalta treapta a carierei sale, este suspectata de coruptie. Daca procurorii DNA au dreptate, s-a vandut pe un pret de nimic: cateva bijuterii, excursii in strainatate si mese in oras. Atat se pare ca si-a pretuit onoarea o persoana ajunsa pe una dintre cele mai inalte trepte ale ascensiunii sociale si care castiga lunar cat aduna multi romani intr-un an.
Un om aflat fata in fata cu asemenea acuzatii are doua variante: fie se stie vinovat si atunci ar trebui sa bage capul intre umeri si sa taca, acceptand dezonoarea si sentinta, fie este nevinovat si atunci, neavand nimic de ascuns, accepta orice ancheta cat mai la vedere, cat mai rapida si concludenta, care sa-i curete numele.
Ei bine, d-na Barsan nu a facut nici una nici alta. Domnia sa a declansat un atac furibund impotriva anchetatorilor care i-au perchezitionat casa. Si se foloseste in acest atac de calitatea sotului sau, judecator la CEDO, care beneficia de imunitate. Sotul, Corneliu Barsan, scoate la randul sau fum pe nari si ataca perchezitia, pasamite ilegala, la toate forurile interne si internationale posibile.
Mai mult, doamna Barsan a adresat o scrisoare uluitoare membrilor CSM carora le reproseaza individual incuviintare perchezitiei.
"Doamna prof. univ. dr., judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania s