Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat ieri, la o întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE, că ministerul lucrează, împreună cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) la un proiect de lege pentru întărirea puterilor agenţiei.
Ambasadorii Statelor Membre s-au arătat interesaţi de amendamentele la Legea ANI, prezentate de unii membrii ai Parlamentului, ministrul Justiţiei arătând că instituţia pe care o reprezintă nu susţine aceste propuneri care ar afecta aderarea României la spaţiul Schengen.
"Noul Cod Civil este un element de «activ» în balanţa MCV. Reiterez ideea pe care am susţinut-o la Deschiderea Anului Judiciar, şi anume că o slăbire a cadrului legislativ de funcţionare a ANI ar afecta interesele naţionale ale Româ¬niei. ANI înseamna MCV, iar MCV este invocat în dezbaterea Schengen. Este logic că afectarea ANI conduce direct la afectarea şanselor de aderare la Schengen", a declarat Predoiu, potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Justiţiei.
Cătălin Predoiu a mai arătat că bugetul ANI trebuie să fie unul adecvat funcţiei sale şi a precizat că, pentru toate aceste motive, Ministerul Justiţiei elaborează, împreună cu reprezentanţii ANI, un proiect de lege pentru întărirea puterilor agenţiei.
"La proiecte de lege care încearcă slăbirea ANI, conform misiunii sale în cadrul MCV, Ministerul Justiţiei va răspunde cu proiecte de lege care consolidează ANI", se mai arată în comunicat.
Deputatul UDMR Marton Arpad a depus la Comisia juridică o serie de amendamente la un proiect de modificare a Legii ANI, astfel încât postarea online a declaraţiilor de avere să nu mai fie obligatorie, iar candidaţii la alegeri să nu mai fie obligaţi să completeze astfel de acte.