La polul opus, potrivit unui studiu ARACIS, se află cei specializaţi în ştiinţe ale naturii şi silvicultură
Absolvenţii de arhitectură şi cei de ştiinţe economice reuşesc să obţină cel mai uşor locuri de muncă, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), care situează la polul opus absolvenţii de ştiinţe ale naturii şi de silvicultură.
Conform studiului, există domenii în care absolvenţii îşi găsesc un loc de muncă, în medie, după o lună şi jumătate, cum ar fi cei de la arhitectură, şi în peste două luni cei de la ştiinţele economice.
Absolvenţii de la ştiinţe sociale şi politice, ştiinţe inginereşti, ştiinţe umaniste, educaţie fizică şi sport au nevoie în medie de trei luni şi jumătate până îşi găsesc un loc de muncă, iar cei de la sănătate, patru luni.
Tinerii care au absolvit domeniul arte îşi caută, în medie, aproximativ patru luni un loc de muncă, iar cei de la medicină veterinară şi drept, puţin peste patru luni. Absolvenţii de la ştiinţe exacte caută un loc de muncă peste cinci luni, cei de la ştiinţe agricole şi silvice peste şase luni, iar cei de la ştiinţe ale naturii aproape şapte luni, potrivit studiului.
Competenţele transversale, principalul atu în găsirea primului job
Competenţele transversale de tipul cunoaşterea unei limbi străine şi abilităţile de lucru cu calculatorul au importanţă aproximativ egală cu modul de prezentare la interviu şi cu tipul de personalitate, conform datelor prezentate. Totuşi, competenţele transversale sunt mult mai importante decât cele specifice în găsirea primului job, cu excepţia domeniului medicină umană, spun autorii studiului.
Atât pentru absolvenţi, cât şi pentru recrutori, competenţele specifice dobândite în cadrul programelor de studii sunt importante, însă ocupă un loc secundar faţă de cele tra