O clădire din centrul oraşului stă sprijinită în bârne, locatarii din mai multe blocuri trăiesc în mizerie, fără curent sau apă, de aproape un deceniu, iar tavanul gării stă să se prăbușească.
De aproape patru ani, o clădire aflată la nici 150 de metri de centrul municipiului Satu Mare stă sprijinită în bârne, după ce, în luna noiembrie 2005, o porţiune din podeaua parterului s-a prăbuşit peste subsol. Trei ani mai târziu, cele nouă familii care locuiau în clădire au fost evacuate, iar pereţii clădirii au fost întăriţi cu bârne să nu se prăbuşească. Sătmărenii care trec frecvent prin zonă s-au obişnuit cu priveliştea, iar străinii care intră în ţară pe la Vama Petea şi o iau spre centrul oraşului se opresc şi fac poze. „Trec zilnic pe aici pentru că locuiesc după colţ. Mai bine ar dărâma-o decât să stăm cu frica în sân că se prăbuşeşte. Am un băieţel de cinci ani. De câte ori iese din curte ne este teamă să nu vină aici şi să păţească ceva. Copiii sunt curioşi şi intră pe sub bârne, oricât le-am atrage noi atenţia că nu e bine”, spun soţii Juhos, vecinii casei sprijinite de bârne. În privinţa proprietarilor, vecinii spun că aceştia au primit locuinţe de la primărie şi că mai trec rar pe acasă. „Mai vin să vadă ce este pe aici, dar intră cu teamă. Acum vreo două săptămâni l-am văzut pe domnul Szabo, dar nu ştiu dacă a intrat, că ne-am întâlnit aici, în faţă”, precizează Levente Luhos.
De opt ani fără curent, gaz sau apă
Un alt loc care nu face cinste ora;ului este fostul cămin de nefamilişti al Întreprinderii de Prelucrare a Lemnului Satu Mare, care adăposteşte zeci de persoane care, de vreo opt ani, trăiesc într-o mizerie de nedescris. Majoritatea camerelor au rămas fără geamuri şi chiar uşi, iar conductele sparte din cauza îngheţului au fost furate şi duse la fier vechi. Camerele libere, precum şi împrejurimile au fost transformate în t