Liderii UE se întâlnesc duminică (23 octombrie) în Bruxelles în cadrul mult-așteptatului consiliu european pentru a găsi o soluție la criza datoriilor suverane din zona euro. Presiunea crește, în timp ce Spaniei îi scade rating-ul de credit, protestele anti-austeritate se intensifică, iar liderii europeni repetă cu fiecare ocazie că trebuie acționat "rapid" pentru a evita o contagiune a crizei din Grecia și în restul statelor UE, situație care ar afecta nu numai economia Europei, dar și cea globală.
Rezultatul discuțiilor consiliului european va defini și poziția pe care Uniunea Europeană o va adopta la următorul summit al G20 (grupul celor mai bogate 20 de economii din lume) de la Cannes, din 3-4 noiembrie.
Summitul a fost convocat pentru ziua de duminică astfel încât luni, înainte de deschiderea piețelor financiare europene, aceștia să-și fi prezentat deja soluțiile convenite.
Consiliul, care inițial fusese stabilit pentru data de 17 octombrie, a fost întârziat săptămâna trecută, în timp ce președintele francez Nicolas Sarcozy și cancelarul german Angela Merkel se întâlneau la Berlin pentru a cădea de acord asupra unei soluții comune pentru criza din Grecia, iar Comisia Europeană anunța planul său de recapitalizare a băncilor europene și de mărire a capacității fondului european de salvare (Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară).
Subiectul cel mai fierbinte de pe masa de discuții va fi Grecia și felul în care acesteia i se va acorda următorul împrumut internațional, după ce așa-numita "troica" (formată din reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional, Băncii Centrale Europene și Comisiei Europene) au terminat misiunea în Atena de investigare a planului grec de austeriate într-o notă "pozitivă".
Surse din Bruxelles vorbesc despre posbilitatea unui faliment parțial al Greciei, însă liderii europeni au dezmințit, până î