Familia scriitorului rus Lev Tolstoi are descendenţi care trăiesc azi la Sibiu. Străbunicii lor, contemporani cu scriitorul, nu l-au cunoscut îndeaproape, dar povestea lor e una de roman. Sursa: Foto: Răzvan Vălcăneanţu
Când presa o intervievează pe sibianca Marina Robescu nu face economie de cuvintele "ruda marelui titan al literaturii universale" sau de paralele cu "Război şi pace". Bătrâna de 87 de ani, cunoscută în Sibiu drept "urmaşa lui Tolstoi", ridică însă din umeri: "Sunt rudă cu Tolstoi, dar el era din altă ramură a familiei. Noi suntem din ramura a doua, el a treia. Familia e numeroasă, nu s-au cunoscut toţi", spune Marina Robescu.
Poate că bunicii Marinei Robescu, Zinaida Sergeevna Tolstoi şi Piotr Sergeevici Tolstoi nu l-au cunoscut pe scriitorul rus, deşi au fost contemporani şi, pe undeva, verişori. Însă povestea lor şi a fiicei acestora, Natalia Petrovna Tolstoi, mama Marinei, e una demnă de un roman. "La noi în familie nu se vorbea de Lev Tolstoi", pune lucrurile la punct bătrâna sibiancă. Ci mai degrabă de familia lui Nicolae al II-lea Romanov – ultimul ţar al Rusiei.
Copilărie alături de marile ducese
Bunica Marinei, Zinaida Tolstoi, soţia ofiţerului de cavalerie Piotr Tolstoi, a fost una dintre apropiatele Ţarinei Alexandra. Mama Marinei Robescu a crescut în atmosfera nobiliară a acelor vremuri, în preajma marilor ducese, fiicele lui Nicolae al II-lea. Odată cu Revoluţia din Octombrie 1917 şi, apoi, executarea familiei Romanov, nobilimea rusă, la un loc cu înaintaşii Marinei s-au împrăştiat prin toată lumea.
"Mama cu unchiul au crescut împreună cu marile ducese. Am avut într-o vreme corespondenţa dintre mama şi ducese, de la Ecaterinsburg. Dar eu, pe vremea lui Ceauşescu, le-am dus în străinătate şi le-am vândut. Mi-am cumpărat maşină şi alte cele. Că am zis: ce s-a poate întâmpla?", spune azi bătrâna Robescu.