Oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice ADN-ul ciumei negre şi să cerceteze modul în care s-a dezvoltat bacteria vinovată de apariţia "morţii negre". Acestă descoperire a avut loc la o lună după ce cercetătorii au examinat scheletele celor care au căzut victime uneia dintre cele mai violente pandemii din istoria lumii, scrie Daily Mail.
În urmă cu mai bine de o lună, cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada şi de la Institutul Ştiinţific şi Arheologic Tübingen din Germania au dovedit că bacteria Yersinia pestis a fost responsabilă pentru ciuma bubonică care a decimat populaţia Europei. S-au preluat mostre de AND de la 109 schelete din gropi comune din Londra şi de la situri unde au fost îngropaţi oameni care nu au murit de ciuma neagră. S-au studiat, în paralel, mostrele genetice prelevate şi astfel oamenii de ştiinţă au reuşit să reconstruiască AND-ul ciumei.
Descoperirea cercetătorilor nemţi şi canadieni, publicată în publicaţia ştiinţifică Nature, le va permite oamenilor de ştiinţă să analizeze evoluţia ciumei de-a lungul anilor şi va uşura tratarea bolilor contagioase moderne. "După ce am descoperit bacteria responsabilă pentru ciumă, următorul pas logic era să prelevăm şi să analizăm întregul genom", a declarat geneticianul Hendrick Poinar de la Universitatea Tübingen.
"Folosind aceeaşi metodologie, vom putea, începând de acum, să studiem informaţiile ereditare ale tuturor patogenilor umani şi ale mai multor pandemii", a adăugat Johannes Krause, colegul lui Poinar. "În cei 660 de ani de când această bacterie a început să facă victime, s-au înregistrat câteva schimbări în genomul ciumei. Aceste modificări, indiferent de amploarea lor, ar fi putut avea o anumită relevanţă în cazul virusului care a lovit Europa. Urmează să determinăm de ce virusul a fost unul letal", a conchis Poinar.
Forme moderne ale ciumei bubo