În timp ce turiştii străini au deja obiceiul vizitelor în cimitire, bucureştenii sunt abia la început de drum. Locurile de veci din cimitirul Bellu au un potenţial uriaş să devină comori ce ar putea să atragă sute de mii de curioşi anual, aşa cum se întâmplă cu monumentele funerare din Europa.
La capitolul promovare a cimitirelor cu potenţial, bucureştenii sunt la început de drum. Austriecii, în schimb, pot da lecţii oricui.
Cimitirul Zentralfreidhof din capitala Austriei este unul dintre cele mai mari cimitire din lume, cu peste 3,3 milioane de persoane îngropate între gardurile sale. Întins pe o suprafaţă de 2,4 kilometri pătraţi, el a fost inaugurat în 1874. Aici sunt înmormântaţi de la catolici, ortodocşi sau protestanţi până la musulmani sau evrei.
Hai să ne plimbăm prin Cimitirul Bellu!
Pentru că Zentralfreidhof a fost construit la marginea oraşului, acesta nu era foarte popular după deschidere, aşa că autorităţile locale au găsit soluţii pentru a schimba situaţia. Au inventat conceptul de morminte de onoare, locuri unde sunt îngropaţi oameni celebri, personalităţi din Austria precum Ludwig Van Beethoven, Johannes Brahms, Franz Schubert, Johann Strauss sau Falco. Cimitirul este pe lista de opriri a multor turişti care vizitează Viena pentru că este evidenţiat pe toate hărţile şi pliantele cu oraşul. Administrat de o companie cu acţionariat majoritar al administraţiei publice locale, Zentralfreidhof beneficiază de cea mai mare parte din cele 80 de milioane de euro cheltuite pentru amenajarea, curăţarea şi întreţinerea celor aproape 50 de cimitire din oraş.
„Au cheltuit 1.900.000 de euro doar pentru a renova faţadele de la intrare. Compania a pus o parte din bani, iar mare parte din sumă a venit de la un fond în care se duce un anumit procent din vânzarea tuturor biletelor la muzee, spectacole şi toate evenimentele care au loc