Pentru a diagnostica din vreme cancerul de piele faceţi dermatoscopie, vaccinaţi-vă împotriva celui de col uterin şi faceţi anual testele ce descoperă anomalii în funcţionarea organismului. Sursa: Foto: Shutterstock
Studiile arată că o persoană din cinci poate face cancer. Este o boală neiertătoare, dar se dovedeşte mai blândă cu cei care o depistează de timpuriu. Specialiştii ne spun care sunt persoanele predispuse şi ce teste trebuie făcute.
Sunt tot mai multe voci în domeniu care vorbesc despre "o genă latentă" pe care o avem cu toţii, şi care poate duce sau nu la apariţia cancerului. Activarea acestei gene depinde însă de o multitudine de facori, care merg de la istoricul familiei până la stilul de viaţă.
"Da, există o genă latentă a cancerului." precizează medicul oncolog Elena Ciubotaru de la Centrul Medical MEDAS din Capitală, apariţia bolii fiind determinată de un dezechilibru ce apare la nivelul celulelor. "Toate celule au gene oncogene, dar şi gene care inhibă aceste gene. Pierderea acestui echilibru face ca aceste gene să devină active, celulele se multiplică necontrolat şi nu mai au acea moarte programată", explică specialistul.
Factori de risc: viaţa dezorganizată şi predispoziţia genetică
Principalul factor de risc este reprezentat de istoricul familial. Dacă aveţi o rudă de gradul I care a suferit de un anumit tip de cancer, aveţi un risc crescut ca afecţiunea respectivă să se manifeste şi în cazul dumneavoastră.
Un alt factor este constituţia genetică. Dacă aveţi pielea şi părul deschis, de exemplu, sunteţi mai predispuşi la cancerul de piele. Urmează stilul de viaţă nesănătos: viaţa dezorganizată, cu mult stres, consum de alcool şi tutun, dar şi poluarea pot favoriza apariţia cancerului. Alimentaţia, în special cea saracă în fibre, poate duce la apariţia cancerului de colon, avertizează Elena Ciubotaru.
"Apariţia c