In ciuda unui buget anual de peste 200 de milioane de euro, Primaria Timisoara nu a gasit suficiente resurse pentru dezvoltarea orasului si s-a imprumutat masiv, in ultimii ani, atat de pe piata de capital, cat si de la companii private.
Situatia finantarilor rambursabile contractate de administratia Ciuhandu in ultimii sase ani a fost cuprinsa intr-un bilant intocmit la sfarsitul anului trecut, care a fost trimis Directiei Generale de Trezorerie si Datorie Publica din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
Conform situatiei imprumuturilor garantate de Primaria Timisoara in aceasta perioada, datoria publica a municipiului de pe Bega, exigibila pana in 2026, se apropie de 100 milioane de euro.
Cel mai mare imprumut, in valoare de 150 milioane de lei, s-a contractat prin lansarea a cinci emisiuni de obligatiuni. La inceputul anului 2006, conducerea Primariei Timisoara a solicitat Consiliului Local sa aprobe lansarea unei emisiuni de obligatiuni municipale pe piata interna de capital in valoare de 150 milioane de lei, cu o maturitate de maxim 20 de ani, in serii, pentru realizarea obiectivelor de investitii de interes local in Timisoara. Consilierii locali au fost de acord cu aceasta propunere, care reprezenta cea mai mare finantare pe care o municipalitate o atragea de pe piata de capital, si au votat indatorarea orasului cu aproape 15% din bugetul local.
„Consider ca lansarea acestei emisiuni de obligatiuni reprezinta un succes pentru administratia locala si un vot de incredere. Acest succes a fost construit pas cu pas, incepand cu finantarile BERD, BEI, BRD, prima emisiune de obligatiuni cu HVB, a doua emisiune de obligatiuni cu Raiffeisen, unde ne-am respectat obligatiile si am adus o noua valoare dezvoltarii Timisoarei. Suntem convinsi ca prin parteneriatul cu grupul BCR-Erste vom reusi sa confirmam o dezvoltare sanatoasa pentru oras. Adre