Un fotograf american a expus o colecţie de fotgrafii realiazate de-a lungul secolului al XX-lea cu munţii Himalaya, printre imagini fiind şi câteva făcute de el. David Breashears a încercat să surprindă în cronologia imaginilor cum au afectat schimbările climatice celebrul lanţ muntos, scrie Daily Mail.
Fotografiile care arată cum s-au topit gheţarii Himalayei în ultimul secol sunt expuse la The Royal Geographical Society din Londra, până în data de 11 noiembrie. David Braeshears, care este şi directorul executiv al ONG-ului Glaciar Works, a condus o serie de expediţii în Himalaya între 2007 şi 2010. Scopul lui? Să refacă traseul exploratorilor din anii '20, precum George Mallory sau Vittorio Sella.
Gheţarul Kyetrak. În ultimul secol, în locul gheţii s-a format un lac. Foto: EPA/David Breashaers
Echipa de exploratori de la Glacier Works a organizat opt expediţii în trei ani doar pentru a fotografia aceleaşi peisaje care apar în imaginile de acum secol. Într-un interviu acordat revistei People & Planet, Breashaers spune că fotografiile vechi privite în paralel cu cele recente au un impact puternic asupra privitorului. Imaginile arată schimbările devastatoare pe care încălzirea global le-a cauzat.
Gheţarul Rongbuk. Cum arăta acum 80 de ani şi cum arată astăzi. Foto: EPA/David Breashaers
"Când mă uita la fotografiile cu gheţarul Jannu din Nepal făcute de Vittorio Sella în 1899 şi le compar cu cele făcute de mine în 2009 când gheţarul nu mai există, am un sentiment puternic de nelinişte. În estul şi centrul Himalaiei, unde precipitaţiile sunt aduse de musonul de vară, gheţarii s-au topit aproape în întregime şi au apărut multe lacuri. În vest, topirea nu este atât de avansată, în Karakoram, unde sunt precipitaţii numai iarna, gheţarii sunt încă acolo şi întregi", spune Breashaers.
Fotografie realizată în 1921 cu