Românii preferă carnea prăjită şi consideră că principala masă a zilei este cina. La această concluzie a ajuns lector dr. Lygia Alexandrescu, unul dintre cei mai celebri nutriţionişti de la noi, după ce a studiat ani întregi comportamentul alimentar al conaţionalilor noştri. Aflaţi chiar de la nutriţionistă, ce greşeli fac cei care îşi propun să ţină cure de slăbire, cum poate fi prevenită obezitatea în rândul copiilor şi al adolescenţilor şi ce înseamnă record în materie de scădere în greutate. Românii preferă carnea prăjită şi consideră că principala masă a zilei este cina. La această concluzie a ajuns lector dr. Lygia Alexandrescu, unul dintre cei mai celebri nutriţionişti de la noi, după ce a studiat ani întregi comportamentul alimentar al conaţionalilor noştri. Aflaţi chiar de la nutriţionistă, ce greşeli fac cei care îşi propun să ţină cure de slăbire, cum poate fi prevenită obezitatea în rândul copiilor şi al adolescenţilor şi ce înseamnă record în materie de scădere în greutate.
Libertatea: Sunteţi unul dintre cei mai căutaţi nutriţionişti şi aţi ajutat sute de oameni să slăbească. Ne-aţi putea spune care sunt obiceiurile românilor la capitolul alimentaţie?
Lygia Alexandrescu: Există multe criterii care trebuie luate în considerare atunci când vorbim de obiceiurile noastre alimentare: zona de provenienţă, vârsta, nivelul de educaţie sau ocupaţia fiecărei persoane în parte. Comportamentul alimentar al românilor din marile oraşe este diferit de al celor din zonele rurale sau urbane mai puţin dezvoltate. Bucureştenii, de exemplu, au tendinţa mai accentuată de a consuma produse de tip fast food, spre deosebire de persoanele din provincie, care preferă restaurantele cu meniu clasic.
Studiile efectuate până în prezent relevă faptul că la noi, la români, micul dejun este practic inexistent şi că principala masă a zilei este cina. Mai mult, s-a dovedit