Multivitaminele sunt, pentru multe persoane, o soluţie pentru starea de slăbiciune sau de apatie, pentru combaterea stresului, întărirea imunităţii, prevenirea îmbătrânirii premature şi lista poate continua. Specialiştii spun însă că suplimentele trebuie folosite cu precauţie.
1. "Vitaminele îngraşă şi, de aceea, nu este bine să le iei în timpul unei cure de slăbire."
FALS. Administrarea unor suplimente pentru acoperirea carenţelor nutriţionale au ca efect imediat creşterea nivelului de energie prin accelerarea uşoară a metabolismului. Prin urmare, este posibil ca, din moment ce arderile de la nivel celular sunt puţin mai intense, şi nevoia de hrană să apară mai rapid. Însă faptul că stimulează apetitul nu înseamnă că îngraşă. În condiţiile unei diete echilibrate, nu vei acumula kilograme.
Pe de altă parte, dacă iei suplimente care promit că te scapă de excesul ponderal şi, în paralel, ai o dietă bogată în zahăr şi în grăsimi, există probabilitatea să te îngraşi. Vitaminele care cresc cel mai mult pofta de mâncare sunt vitaminele B1 (tiamina) şi B2 (riboflavina).
2. "Dacă ai o dietă dezechilibrată, este bine să faci periodic cure cu suplimente de vitamine şi de minerale."
ADEVĂRAT ŞI FALS. În primul rând, problemele apărute din cauza alimentaţiei dezechilibrate trebuie reglate tot prin dietă. Mai exact, cel mai important este să înlocuieşti produsele industriale cu cele naturale şi să eviţi, pe cât posibil E-urile. Însă după o perioadă lungă în care ai mâncat nesănătos, cu siguranţă organismul tău este slăbit.
Persoanele devenite vulnerabile în acest mod au nevoie de „întăriri". Şi, desigur, în unele situaţii, când se constată anumite carenţe, medicii recomandă, pe lângă modificarea dietei, o cură cu suplimente de vitamine şi de minerale. Pe de altă parte, nici adoptarea unei alimentaţii echilibrate nu ne oferă certitudinea că orga