De la inchiderea magazinelor de vise în Alba, 10 tineri au ajuns la Spitalul de Urgenţă după ce au consumat etnobotanice şi de trei ori mai mulţi la Centrul Antidrog. Poliţiştii spun că majoritatea etnobotanicelor care se vând pe internet nu sunt verificate, ca atare cei care le consumă se expun unor riscuri mari.
Comercianţii de plante şi substanţe euforice, aşa numitele etnobotanice, n-au renunţat la afacere nici după ce autorităţile locale din Alba au „adormit“ magazinele de vise. Au ales să-şi mute integral cartierul general pe internet. Prafurile se găsesc la liber pe diferite pagini de internet. Mutarea în totalitate a chioşcurilor în lumea virtuală este confirmată de poliţişti, dar şi de coordonatorul Centrului Antiodrog Alba.
Comercianţii de pe internet îşi ascund identitatea
Cu toate că lacătul a fost pus treptat pe magazinele de prafuri legale încă de la începutul anului în curs, amatorii de etnobotanice le găsesc pe internet, unde abundă anunţurile de vânzare. Schimbarea legii în privinţa „drogurilor legale" i-a determinat pe cei care deţin magazine online să folosescă în principal pagini de internet care nu conţin codul de ţară al României, ci unul internaţional de tip „com" sau „net", tocmai pentru a îngreuna depistarea lor de către autorităţi.
De cele mai multe ori, în lumea virtuală prezentarea produselor este una sumară şi nu atinge capitolul eventualelor efecte secundare, ci se insistă pe ideea că sunt legale.
„Numai 12 lei gramul! Garantat cel mai ieftin din România! Provine din Olanda! Calitate garantată!", astfel încearcă să-şi vândă marfa un comerciant. O altă ofertă sună aşa: „Vând etnobotanice la cele mai mici preţuri frenzy, katana, ohg, pur by magic , colors , diesel , white senzation , m1 , afgan, special gold 2011, la preţuri între 17 si 60 lei“.
Poliţiştii de la Crimă Organizată din Alba susţin că majori