Intoxicatia alimentara este o afectiune de cele mai multe ori blanda, dar care netratata poate duce pana la pierderea vietii. Aceasta apare din cauza consumului unor produse alimentare care au fost infectate cu diverse bacterii, virusuri, paraziti, chimicale sau care au fost tinute in conditii improprii si s-au alterat.
Spre exemplu, in timpul procesarii sau ambalarii anumitor alimente, ele pot fi infectate cu Salmonella, E.coli sau Campylobacter. In ceea ce priveste fructele si legumele, ele pot fi contaminate chiar in timpul procesului de crestere, mai ales in cazul in care ingrasamintele folosite sunt dintre cele naturale.
In plus, daca persoana care manevreaza alimentele in timpul ambalarii este bolnava, este cat se poate de posibil ca boala sa fie transmisa si cumparatorului, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon.
Alte infectii care se pot dobandi prin produse de natura alimentara mai sunt si Listerioza si Toxoplasmoza, acestea fiind extrem de periculoase pentru persoanele mai sensibile, precum copiii, femeile insarcinate, cei cu un sistem imunitar deficitar sau batranii.
Pentru a evita o toxiinfectie alimentara, in primul rand trebuie sa tii cont de cativa factori de risc importanti:
- evita sa bei laptele nefiert sau produse lactate facute tot din lapte care nu a fost pasteurizat;
- evita orice fel de carne nefiarta suficient este de asemenea periculoasa pentru sanatate, caci nu ai de unde stii in ce conditii a fost crescut animalul respectiv si la ce bacterii a fost expus pe durata vietii, la fel cum nu stii nici conditiile in care a fost transportata si pastrata carnea respectiva din momentul taierii animalului pana cand a ajuns la tine in frigider;
- evita calatoriile in tari slab dezvoltate, unde conditiile de trai sunt foarte scazute si nu se tine cont de re