Foto: Thinkstock Cum poate deveni noaptea un calvar? Păi să povestească unii bărbaţi chinurile unei nopţi în care se trezesc de câte cinci-zece ori simţind nevoia să facă pipi. Numai că urinarea e un semieşec şi se aleg doar cu fărâmiţarea somnului, cu zvârcoliri în încercarea de a readormi. Pacostea se numeşte boala prostatei. Jetul de pipi e slab, urinare este incompletă, se face în mai mlte reprize, rămân cantităţi de urină în vezică care trimit semnale de mers iarăşi la closet.
Explicaţia simplificată este că prostata este inflamată şi sugrumă uretra, adică comprimă canalul de scurgere din vezica urinară. Toate aceste neplăceri provin de la inflamarea prostatei, care nu mai este de dimensiunea unei castane, şi apasă pe uretra de scurgere a urinei din vezică. Mărirea dimensiunilor prostatei e cauzată de adenom sau de cancer.
Adenomul de prostată este formaţiunea necanceroasă care apare în prostată. Dar neplăcerile apar şi până la 40 de ani. Circa 40% dintre bărbaţii tineri trec cel puţin o dată printr-un episod de prostatită generată de o inflamaţie sau o infecţie. La vârsta de 80 de ani, 80% dintre bărbaţi au adenom de prostată, iar la 60 de ani, 20% au urinarea viciată de adenom de prostată. Continuă să explice bolile de prostată medic primar doctor Cristian Surcel, de la Centrul de Transplant Renal Fundeni. Bărbaţii după 50 de ani trebuie să se controleze periodic la prostată. Un simplu tuşeu făcut de medic arată dacă prostata este inflamată. Iar analiza PSA arată dacă este vorba de cancer sau doar de adenom prin analiza în sânge a unui antigen specific prostatei.
Semn de cancer apare când analiza PSA arată o cifră mare. Este acceptată analiza de PSA între 2,5-3, dar în România se consideră normal şi un PSA de 4. Care este tratamentul în adenomul de prostată? Se trece la intervenţia chirurgicală care îndepărtează prostata, dar îi lasă învel