Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) s-au depreciat cu peste 10% in ultima luna, de cand Erste a anuntat un acord preliminar cu 4 dintre ele pentru preluarea participatiei la cea mai mare banca locala, BCR. Vezi care SIF-uri au fost sanctionate cel mai mult de investitori.
De la jumatatea lui septembrie, de cand Erste a anuntat acest acord preliminar, actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au depreciat cu 17%, ajungand la 0,7315 lei/actiune in sedinta de vineri.
Si actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut din valoare 18% in ultima luna, pana la 0,735 lei/actiune.
Pretul titlurilor SIF Transilvania (SIF3) a scazut mai moderat, respectiv cu 14%, pana la 0,422 lei/actiune. Un declin si mai redus, de 13%, au inregistrat actiunile SIF Muntenia (SIF4).
Cel mai mult au scazut actiunile SIF Oltenia (SIF5), respectiv cu 21%, pana la 0,8445 lei/actiune, in ultima luna.
Investitorii, precum si alte voci reprezentative ale pietei de capital, au criticat acordul dintre SIF-uri si Erste pentru actiunile BCR, intrucat cel mai important activ al SIF-urilor nu va mai fi listat pe Bursa, iar pretul oferit este considerat subevaluat.
"SIF-urile ar fi avut mult mai mult de castigat daca negociau impreuna. Erste a stiut sa joace foarte bine si a beneficiat de lipsa lor de solidaritate", a spus Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Erste Group a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde actiuni BCR, reprezentand 24,12% din capital, prin mai multe opeartiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank.
Erste Grup a propus SIF-urilor sa emita actiuni proprii pentru 80% din titlurile pe care le preia la BCR si sa plateasc