Ca să fii un bun vânător trebuie în primul rând să fii un iubitor al naturii. Ionel Rălescu tocmai pentru că apreciază darurile naturii a început să vâneze. Asta s-a întâmplat în anul 1971. Acum este organizatorul unui grup de vânătoare cu 86 de membri: Grup Lipova fond 72.
Vânează aşadar de la 19 ani şi asta pentru că întotdeauna s-a simţit aproape de pădure, de natură. De fiecare când simte nevoia să se relaxeze, să scape de stresul acumulat în timpul săptămânii la lucru, îşi pune puşca pe umăr şi pleacă „la vânătoare”. Asta poate însemna însă şi doar o simplă plimbare prin pădure.
„De multe ori doar observ vânatul, nici măcar nu ridic arma. Pentru mine contează foarte mult ambianţa”, spune Ionel Rălescu.
Aproape în fiecare duminică, până în data de 15 februarie, iese la vânătoare cu grupul său. Nu este singura acţiune pe care o fac împreună. Atunci când este secetă, grupul se ocupă de aprovizionarea animalelor sălbatice cu apă, aşa cum s-a întâmplat şi în acest an. Cum nu a plouat foarte mult timp, animalelor le-a fost foarte greu să găsească o sursă de apă, aşa că Grup Lipova fond 72 s-a ocupat de această problemă şi a dus în pădure mai multe cisterne cu apă.
„Obligaţia noastră este şi aceea de a ocroti vânatul. Vara dacă e nevoie aducem apă, iar iarna le aprovizionăm cu hrană. Unui vânător trebuie în primul rând să îi placă animalele”, spune şeful grupului.
Deşi a vânat animale şi păsări de toate felurile, animalul pe care îi place să îl pândească este mistreţul, deoarece reprezintă o adevărată provocare: „Mistreţul este un animal foarte dibaci. Are miros bun, simţuri foarte bune în general”.
În ceea ce priveşte „breasla” vânătorilor, Ionel Rălescu se declară nemulţumit: „Sunt mulţi vânători făcuţi la apelul de seară, care ştiu doar să ucidă, doar să valorifice trofee. Ei nu ocrotesc natura, ei doar împuşcă şi distrug”.