Statistic, pierdem în fiecare an cinci zile blocaţi în trafic. Timpul irosit este recuperat de unii prin activităţi pe care, în mod normal, le-ar face acasă: mic dejun, machiat, bărbierit.
Un studiu realizat de Institutul pentru Transporturi din Texas, SUA, arată că o persoană petrece, în medie, 120 de ore pe an în trafic. Adică cinci zile pe an pierdute în maşină, cel mai adesea pe drumul spre serviciu. Acelaşi studiu a calculat că, de-a lungul întregii vieţi, un şofer iroseşte în trafic 350 de zile, din care peste 150 de zile doar aşteptând la semafor. În România, problema circulaţiei rutiere devine din ce în ce mai apăsătoare. În ultimii 15 ani, parcul auto la nivel naţional s-a dublat. Absenţa autostrăzilor şi starea jalnică a infrastructurii au contribuit, de asemenea, la aglomerarea fără precedent a traficului, în special în Bucureşti.
Două ore până la serviciu
Astfel, studiul americanilor se aplică şi românilor. Ba chiar unor bucureşteni statistica de peste Ocean li se pare cât se poate de convenabilă. Lucian P. (36 ani) locuieşte într-o localitate din Ilfov, dar munceşte în Capitală. Pentru a ajunge la serviciu şi apoi acasă, petrece zilnic aproape trei ore în maşină. Înseamnă foarte mult pentru un om activ şi foarte ocupat cum este Lucian, aşa că încearcă să transforme fiecare minut pierdut într-unul câştigat. În consecinţă, bărbatul s-a obişnuit să se bărbierească în maşină, în drumul spre serviciu, atunci când aşteaptă la semafor. În oglinda retrovizoare face şi ultimele retuşuri de ţinută, îşi aranjează gulerul cămăşii şi nodul de la cravată.
La următoarea intersecţie îşi verifică mailul pe telefonul mobil şi citeşte presa. „Eu locuiesc în Domneşti şi lucrez în Pipera. În fiecare dimineaţă pierd cel puţin o oră şi-un sfert în trafic, până la serviciu. Dar, ca să nu fie un timp pierdut în totalitate, m-am obişnuit să