Violenţele de sâmbătă de la Roma s-au soldat cu cel putin 70 de răniţi, după ce zeci de mii de persoane au manifestat pe străzile capitalei italiene într-un protest solidar cu alte sute de astfel de manifestaţii desfăşurate în oraşe din întreaga lume. Protestele sunt alimentate de mişcarea "Ocupaţi Wall Street", declanşată luna trecută, la New York, împotriva clasei politice şi a liderilor financiari.
Trei dintre persoanele rănite la Roma se află în stare gravă, spun autorităţile italiene, care au dezvaluit că manifestaţia a degenerat după ce grupuri izolate au vandalizat mai maulte sedii de bănci şi au incendiat câteva maşini. Către seară, piaţa istorică a basilicii San Giovanni in Laterano se transformase în câmp de luptă. Poliţia a luat cu asalt sute de tineri care lansau fumigene, cocteiluri molotov şi sticle împotriva forţelor de ordine, în timp ce manifestanţii paşnici părăseau piaţa cu mâinile ridicate, pentru a nu fi confundaţi cu persoanele violente. Sute de oraşe, împânzite de protestatari
Proteste similare au fost urganizate în alte 950 de oraşe din lume, spun organizatorii. La New York, poliţia americană a arestat 70 de persoane, în timp ce la Washington, mii de manifestanti au ieşit pe străzi.
De asemenea, peste 10.000 de canadieni au manifestat, dintre care 5.000 la Toronto, în cartierul financiar.
La Atena, epicentrul crizei financiare europene, mii de manifestanţi s-au adunat seara în faţa Parlamentului.
În Portugalia, o altă ţară dur afectată de criză, 50.000 de persoane de toate vârstele au defilat la Lisabona, strigând "afară FMI".
La Madrid, leagănul mişcării create la 15 mai, zeci de mii de persoane au mers spre Puerta del Sol, piaţa emblematică pe care "indignaţii" au ocupat-o timp de o lună în primăvară.
La Londra, unde au avut loc confruntări minore cu poliţia, 800 de "indignaţi" s-au adu