România se numără printre ţările cu cele mai mari cote de contribuţii sociale cumulate la nivel de angajat şi angajator, situându-se pe locul 18 dintr-un număr de 87 de ţări participante la un studiu realizat de KPMG şi surclasând ţări dezvoltate, precum Norvegia, Spania sau Marea Britanie.
Potrivit studiului, Franţa are cea mai mare cotă de contribuţii sociale cumulate pentru angajat şi angajator, de peste 50%, urmată de Belgia, cu 48%. În România, nivelul contribuţiilor sociale pentru condiţiile normale de muncă este de 31,3%, respectiv 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% datorate de angajatori.
Ţările care se situează înaintea României în acest clasament al taxării oferă însă investitorilor şi companiilor prezente alte oportunităţi decât nivelul redus al taxelor, precum o piaţă importantă de desfacere, dezvoltare tehnologică, infrastructură superioară etc. Deoarece nu are aceste atuuri, atractivitatea României în ochii investitorilor şi şansa creşterii firmelor ar fi fost taxarea scăzută. Dacă impozitul pe venit este într-adevăr la un nivel competitiv, nu acelaşi lucru se poate spune de cotele de contribuţii sociale. În plus, faţă de ţările cu nivel ridicat al acestora, beneficiile sociale acordate în România nu suportă comparaţie.
„Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate socială românesc le oferă în comparaţie cu aceste ţări, poziţia României în clasament aduce motive de îngrijorare", spune Daniela Oprescu, director al echipei de International Executive Services în cadrul KPMG România. „Având în vedere nevoile tot mai mari de infrastructură de securitate socială, atât prezente cât şi viitoare, ne aşteptăm ca presiunea asupra unor sisteme deja fragile să continue. Dat fiind fenomenul de îmbătrânire a populaţiei şi faptul că în multe economii există încă incertitudinea revenirii din criză, schemele de securitate socială s