Doctor în viticultură şi oenologie, tânăra vrea să folosească în industria cosmetică şi farmaceutică compuşii aromaţi care se pierd în urma fermentaţiei.
Încă de mică, Cintia Colibaba a fost captivată de misterul viilor şi vinului din damigene, iar pasiunea pentru oenologie i-a fost insuflată de bunicul său, dr. ing. Livius Jianu, fost profesor la Universitatea de Agronomie din Iaşi. „L-am cunoscut prea puţin din punct de vedere profesional pe bunicul meu pentru că a murit când eu aveam 12 ani. Ţin minte însă că mereu avea de făcut câte ceva pentru facultate legat de viticultură. Mă fascina cât de dedicat era în tot ceea ce făcea“, povesteşte Cintia. A urmat studii în domeniu la Facultatea de Horticultură, iar anul III i-a confirmat că a ales drumul cel bun.
„Abia atunci când am făcut practică mi-am dat seama cât de mult îmi plăcea. Atunci am avut contact cu ceea ce se întâmplă în mod frecvent în oenologie şi în cramă“, mărturiseşte Cintia Colibaba. Aşa se face că în prezent este doctor în viticultură şi oenologie, fiind de altfel a doua femeie din Universitate specializate în acest domeniu. Marea ei bucurie este că se află la catedra unde şi bunicul ei a predat cu aproape două decenii în urmă.
A ajutat la coordonarea lucrărilor de licenţă şi masterat pe teme de vinificaţie, a participat la zeci de degustări, iar cel mai vechi vin pe care l-a băut a fost făcut chiar de bunicul ei. „A fost o Grasă de Cotnari din 1979, iar pentru mine a avut o însemnătate specială pentru că a fost ultimul vin făcut de bunicul meu“, spune doctorul în oenologie.
Aromele vinului, folosite în cosmetică
În general, îi plac vinurile roşii seci, dar nu refuză nici o licoare a lui Bachus creată corect şi cu suflet. Priceperea ei este recunoscută şi de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS). Astfel, tâ